Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a drtheiss.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

A köhögés nem betegség – fontos tünet

A gyakorlatban a köhögés a második leggyakoribb panasz, amivel, és amiért a betegek a háziorvost felkeresik.

Mindig érdemes feltárni a köhögés okát – amely lehet, hogy csak egy egyszerű megfázás, azonban valami komolyabb megbetegedés is lehet a háttérben. A köhögés mindig kellemetlen – akár éjjel, akár nappal. Az éjszakai köhögési rohamok miatt fáradtak, elesettek, ingerlékenyek vagyunk egész nap. Amerikai tudósok legújabb vizsgálatai szerint ráadásul még az immunrendszer működése is sérül, ha nem alszunk eleget.

A napközbeni köhögési rohamok is lehetnek egészen elviselhetetlenek, ráadásul időnként kényelmetlen helyzetekbe is kerülhet miatta az ember, egy tárgyaláson vagy színházi előadáson, buszon vagy villamoson, stb.

HA KÖHÖGÜNK

A köhögést elsősorban nem megszüntetni, hanem inkább csak csillapítani kell.

  • Igen fontos az irritáció elkerülése, pl. a dohányzás mellőzése.
  • Fontos a megfelelő páratartalom, főleg a központi fűtéses otthonokban szükséges a párásítás.
  • Az immunerősítés elősegíti a gyógyulást, lerövidíti a betegség időtartamát.
  • Használjunk lándzsás útifű tartalmú készítményt, mert a lándzsás útifű hozzájárul a felső légutak egészséges működéséhez.
  • Éjszakára ajánlható a mellkas bedörzsölésére az eukaliptusz tartalmú kenőcs, balzsam, mely a bőrön keresztül felszívódva enyhíti a köhögési ingert.

Az illóolajos (eukaliptuszos) inhalációs gőz is alkalmazható a megfázásos tünetek enyhítésére.