Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a drtheiss.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Miért alszunk télen többet?

Ahogy rövidülnek a nappalok, sok ember egyre korábban fekszik le. Vajon ez azzal van összefüggésben, hogy a sötét évszakban megnő az alvásszükségletünk?

 

Egy biztos: télen tovább alszanak az emberek.

A magyarázat igen egyszerű. Megváltozik a napi ritmus: ha kint hamarabb sötétedik, sokkal hamarabb lefekszünk.

A jelenségnek azonban van orvosi-élettani háttere is. A számottevően kevesebb természetes fény (kevesebb napsütés) miatt nagyobb mértékben választódik ki melatonin. Ennek a hormonnak pedig aluszékonyságot előidéző hatása van.

Érdekes, hogy a téli alvásszükséglet általában jobban emelkedik a nőknél, mint a férfiaknál.

 

Azonban nem mindenki számára lesz könnyebb az elalvás, még télen sem.

Aki ilyenkor is nehezen alszik el, próbáljon meg meleg lábfürdőt venni, vagy csak húzzon a lábára gyapjúzoknit és úgy feküdjön le. Ez a házilagos módszer is segíthet!

 

Ha pedig már semmilyen fortély nem segít, mert túlságosan stresszes, feszültséggel teli volt a nap, ha nem tud szabadulni az elmúlt nap gondjaitól, hívja segítségül a gyógynövényeket, a  természet erejét!

A valeriánát és komlót  tartalmazó készítmények csökkentik a feszültséget, és ezáltal elősegítik az elalvást.

Nyugodt alvást biztosítanak egész éjszakára, hogy teljesen kipihenten ébredjünk reggel és feltöltött „akkumulátorral” kezdjük a napot.