Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a drtheiss.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
Bővebben
Elfogadom
Nem fogadom el

Toszkána zöld aranya

Mediterrán bőrápolás

Toszkána zöld aranya: a test és lélek balzsama

 

A göcsörtös fák szilárdan állnak Toszkána terméketlen talajú dombjain. Szinte hihetetlen: az olajfák akár 1000 évig és élhetnek! Földművesek generációit élik túl; a családi vagyonhoz ugyanúgy hozzátartoznak, akár a megművelt föld.

 

Az olívaligetek gondozása tapasztalatot, finom érzéket és kemény munkát igényel – egy olyan tudást, melyet Toszkánában az öregek fiataloknak adnak tovább. Az olajfa csak 5 év elteltével terem először. Minél öregebb a fa, annál értékesebbek és érettebbek gyümölcsei.

Az olajfa ágai már az ókorban a béke, szerencse és termékenység jelképei voltak. Noé is annak bizonyságát látta az olajfaágakban, hogy bárkájával békés földön kötött ki. Az oliíva évezredeken át, mindmáig megőrizte ezt a mitikus jellegét.

 

A friss bogyó még nem jó

 

Az olajfák termésének különböző fajtái léteznek. Ezek nevei igen zengzetesek: Morraiolo, Leccino, vagy Frantoio. A bogyók színe az éretlen halványzöldtől az erős olívzöldön át a mélyfeketéig váltakozik, ez utóbbi már az érett gyümölcs színe.

A fáról frissen szedett oliíva íze nem igazán jó, eléggé keserű és ezért élvezhetetlen. Igazi gazdagsága csak az oliívaolajban mutatkozik meg. Ezért viszont keményen meg kell dolgozni: egy liter olívaolajhoz kb. 7 kiló olívabogyót kell leszüretelni.

 

Egészség és testápolás

Egy kis olívában nagyon sok jó rejlik. Nem csak élvezeti értéke van. Az olívaolaj emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását már régóta vizsgálják az orvosok és csak csupa jót állapítottak meg, de az olívaolaj már az ókorban is megbecsült bőrápoló kozmetikumnak számított.

Az olívaolaj igen nagy arányban (közel 80%-ban) tartalmaz egyszerű telítetlen zsírsavakat és a legegészségesebb olajak egyike. Az extraszűz olívaolaj jelentős antioxidáns hatása magas E-vitamin tartalmának

köszönhető. Az értékes olívaolaj ideális bőrápoló kozmetikai termékek előállítására is.

Japán tudósok egy kísérletsorozat alkalmával szenzációs felfedezést tettek: bebizonyították, hogy az olívaolaj külsőleges alkalmazása nagyon pozitív hatást gyakorol a bőr szerkezetére.

Az olívaolajjal készült kozmetikumok intenzív ápolást biztosítanak a száraz és érzékeny bőr számára, elősegítik a bőr regenerálódását, a sejtek megújulását. Gondoskodnak a bőr kellő nedvességtartalmáról „mediterrán” élményt nyújtva a bőrápolásban.