×
Lexikon

Articsóka


Típus
Gyógynövény
Morfológia, Növény leírása

Az articsóka (Cynara cardunculus vagy Cynara scolymus) fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény. Évelő. Az első évben szárnyasan tagolt, húsos nyelű, szürkésezüst fonáklemezű tőleveleket fejleszt. A szárak a második évben fejlődnek ki, 150-180 cm magasságúak, elágazóak, a szárlevelek is szárnyasak. Minden elágazás nagy (10 cm átmérőjű) fészekvirágzatban végződik, a fészekpikkelyek és a fészekörv többé-kevésbé húsos. A fészekben kékes, lilás csöves virágok találhatók.

Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

A Földközi tenger térségében, Észak-Afrikában őshonos. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik. Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik.

Felhasznált növényi rész (drog)

Levél, fiatal virágzat (bimbó).

Hatás, Terápiás felhasználás

Epe elválasztást fokozó, emésztést elősegítő, májsejt regeneráló, emésztési zavarokat (puffadás, teltségérzet) megszüntető.

Legfontosabb tartalmi és ható anyagok

Kína és kávésav észterek- polifenolok (cynarin), flavonoidok (lutein-luteolin glicosidok).

Hatásmechanizmus bővebben

  • A Cynarin az epe és máj funkcióira fejti ki hatását.
  • Növeli az epe termelődését a májban.
  • Növeli a koleszterin kiürülését.
  • Gátolja az LDH oxidációját. Májvédő tulajdonságú, segíti a májsejtek regenerációját.
  • A Cynaropikrin egyrészt a nyál és hasnyálszekréciót növelve étvágyfokozó hatású, másrészt a zsírok kémiai hasítását elősegítve az emésztést javítja.
  • Puffadás, teltségérzet megszüntető.

Megjegyzés, érdekességek

A konyhában: Az articsóka levelét és fiatal virágzatát nagyon szívesen fogyasztják előételként a mediterrán területeken. Nem csak emésztést segítő hatása, hanem különleges, fűszeres íze miatt is. Elkészíthetjük sütve, fűszeres mártással, vajjal vagy párolva, citromlével ízesítve.

 

Figyelem! Ne használjunk alumíniumedényt az articsóka elkészítése során, mert megsötétedik tőle és fémes ízt kap.

Egészség

Blog