Avokádó
Típus
Kozmetikai hatóanyag
Morfológia, Növény leírása
Az avokádó (Persea americana) a babérfélék családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa. Termése, amit aligátorkörtének is neveznek, körte alakú vagy gömbölyded. Hossza akár 30 cm is lehet és legfeljebb 15 cm széles. A héj zöld, vörösesbarna vagy feketés, fényes, sima, ráncos vagy érdes felületű, vékony bőrnemű. A világoszöld, fehér vagy sárgás terméshús vajhoz hasonló állagú, szagtalan és gyengén dióízű mind a héjtól, mind az 5–7 cm nagyságú, gömbölyded vagy tojás alakú, kemény, világos kőmagtól könnyen elválik. A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulásKözép-Amerikában honos i. e. 5000 évvel már fogyasztották. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. A meleg égövi országokon kívül az avokádó piaci termékként csak néhány évtized óta népszerű. Európában is gyorsan nagy gazdasági jelentőségre tett szert. Fő termőhelyei az USA, Mexikó, a Karib-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael és Dél-Afrika.
Felhasznált növényi rész (drog)Termés hidegen sajtolt olaja.
Hatás, Terápiás felhasználásTápláló, hidratáló, puhító hatása miatt bőrápolószerekben alkalmazzák.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagokPalmitin és sztearinsavak, linolénsavak.
Hatásmechanizmus bővebbenKönnyen felszívódik, a bőr mélyebb rétegeiben is hidratál, elősegíti a sejtek regenerálódását a magas linolénsav tartalma révén (F-vitamin). Simává teszi a bőrt.