×
Lexikon

C-vitamin (aszkorbinsav)


Típus
Vitamin, ásványi anyag, nyomelem
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

Az L-aszkorbinsav megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben. Egyes növények aszkorbinsav-tartalma különösen nagy. Egy gramm csipkebogyó például körülbelül 400, a fenyőtű 200, a petrezselyemlevél 185, a paradicsompaprika 180, a zöldpaprika 125, a káposzta 87, a barack 50, a citrom 45, a burgonya 24 mg aszkorbinsavat tartalmaz.

Legfontosabb tartalmi és ható anyagok

C-vitamin (aszkorbinsav)

Hatásmechanizmus bővebben

A C-vitamin (aszkorbinsav) életfontosságú szerepe ma már közismert. Nélkülözhetetlen az immunrendszer működésének fenntartásában, a fertőzések elleni védekezésben, antioxidáns hatású, vagyis megköti a szervezetre káros oxidatív szabad gyököket. Jelentős szerepet játszik a kollagén fehérjék és rostok képzésében, és ezzel a kötőszövetek, az érfalak épségének fenntartásában, a sebgyógyulásban, valamint fontos nyomelemek pl. a vas és a réz felszívódásában, a stressztűrő képesség fokozásában.

Megjegyzés, érdekességek

Napi szükségletünk 60-100 mg, ezt azonban növeli a terhesség, szoptatás, az idős kor, a fizikai munka, stressz, lázas állapotok, vashiány, műtétek utáni lábadozás, fertőzésveszélyes időszakok, valamint a dohányzás illetve alkoholfogyasztás.

Egészség

Blog