C-vitamin (aszkorbinsav)
Típus
Vitamin, ásványi anyag, nyomelem
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás
Az L-aszkorbinsav megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben. Egyes növények aszkorbinsav-tartalma különösen nagy. Egy gramm csipkebogyó például körülbelül 400, a fenyőtű 200, a petrezselyemlevél 185, a paradicsompaprika 180, a zöldpaprika 125, a káposzta 87, a barack 50, a citrom 45, a burgonya 24 mg aszkorbinsavat tartalmaz.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagokC-vitamin (aszkorbinsav)
Hatásmechanizmus bővebbenA C-vitamin (aszkorbinsav) életfontosságú szerepe ma már közismert. Nélkülözhetetlen az immunrendszer működésének fenntartásában, a fertőzések elleni védekezésben, antioxidáns hatású, vagyis megköti a szervezetre káros oxidatív szabad gyököket. Jelentős szerepet játszik a kollagén fehérjék és rostok képzésében, és ezzel a kötőszövetek, az érfalak épségének fenntartásában, a sebgyógyulásban, valamint fontos nyomelemek pl. a vas és a réz felszívódásában, a stressztűrő képesség fokozásában.
Megjegyzés, érdekességekNapi szükségletünk 60-100 mg, ezt azonban növeli a terhesség, szoptatás, az idős kor, a fizikai munka, stressz, lázas állapotok, vashiány, műtétek utáni lábadozás, fertőzésveszélyes időszakok, valamint a dohányzás illetve alkoholfogyasztás.