×
Lexikon

Charantea


Típus
Gyógynövény
Morfológia, Növény leírása

A balzsamkörte (Momordica charantea) tökfélék családjába tartozik, szinoním nevei: tüskés uborka, keserű tök. Kacsokkal felkúszó, lágyszárú, 1 éves növény. Szára szegletes, a fiatal hajtásokat vékony, selymes szőr fedi. Többszörösen összetett levelei szórtan helyezkednek el. Felső részük sötétzöld, az alsó lemez világosabb zöld.

Virágok: egylakiak és egyivarúak. A női virágok erőteljesebben fejlődnek, a szirmok hosszabbak, sárga színűek és tányérszerűen összenőttek.
Termése: Hosszúkás, zöld színű, 10-15 cm hosszú, felületén kiemelkedő rajzolat, szemölcsszerű képződményekkel. Az érett termés felnyíló, narancsszínű, húsos, vastag terméshéjjal rendelkezik. Belsejét és középrészét piros, lédús, kocsonyás, édeskés ízű termésbél alkotja, benne barna színű, olajtartalmú magokkal.

Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

Őshonos Délkelet-Ázsia, India, Indonéz szigetek, Fülöp szigetek és Afrika trópusi területei.

Kultúrákban: Afrika, Amerika, Karib térség és Európa melegebb részein.

Felhasznált növényi rész (drog)

Szárított termés pora

Hatás, Terápiás felhasználás

Vércukroszint csökkentés.

Legfontosabb tartalmi és ható anyagok

Plánt inzulin, charantin vicin

Hatásmechanizmus bővebben

A Momordica charantea termés vizes kivonata serkenti az inzulin termelését a hasnyálmirigy Langerhans szigetek ß-sejtjeiben. Inaktiválja a glukóz-6-foszfát és fruktóz-1. 2-bisfoszfatáz glukóz szintetizáló enzimeket. Serkenti a sejtek glukóz felvételét. Inzulinhoz hasonló fehérje-polypeptid-lecitinek ß-sitosterol, 3ßD-glukóz, 5, 25-stigmatadien3ß-ol-ßD-glukóz keveréke cucorbitán (sterán) vázhoz kötve. Pirimidin és nukleozid vegyületek.

Megjegyzés, érdekességek

Azokban az országokban, ahol a charantea jól terem, széles körben elterjedt, egyrészt alapanyagaként dolgozzák fel ételekhez, másrészt házi szerként alkalmazzák különböző kórképekben, mint amilyen a cukorbetegség, magas vérnyomás vagy akne. A konyhában: elsősorban Indiában, Kínában és a származási helyén közkedvelt, nagy mennyiségben fogyasztott zöldségféle. A trópusi fejlődő országokban mintegy egymillárd ember élelmezésében játszik szerepet. Éretlen (és nyersen) keserű termését, valamint zsenge leveleit és hajtását fogyasztják. Kiugróan magas – 100 mg/100 g – a C-vitamin, és figyelemre méltó az A, B1- és B2-vitamin tartalma. Jelentős ásványisó forrás, elsősorban foszfor, vas és kalcium található benne. Termését felhasználás előtt feldarabolják, és vízben áztatják, majd kifőzik, úgy hogy e művelet közben többször (legalább kétszer-háromszor) cserélik a vizet. A keserű ízt adó anyagok így kimoshatók, és eltávolíthatók belőle.

Egészség

Blog