×
Lexikon

E-vitamin (Tokoferol)


Típus
Vitamin, ásványi anyag, nyomelem
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények.

Hatásmechanizmus bővebben

Antioxidáns, azaz semlegesíti a káros hatású szabad gyököket és védi a sejthártya épségét. Hiánya többek között idegrendszeri zavarokat és a nemi érés után terméketlenséget okozhat. E-vitamin-hiány elsősorban újszülött korban fordul elő, de felléphet rosszul táplált gyermekeknél is későbbi életkorban.

Egészség

Blog