Fahéj
Típus
Illóolaj
Morfológia, Növény leírása
A fahéjfa (Cinnamomum cassia, Cinnamomum zeylanicum) a babérfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény. A 10–15 méter magasra növő fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulásKínában és Sri Lanka (Ceylon) szigetén őshonos.
Felhasznált növényi rész (drog)Kéreg, illóolaj.
Hatás, Terápiás felhasználásErős antiszeptikus, keringést fokozó, emésztéselősegítő, fokozza a szénhidrát anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő, simaizom görcsoldó.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagokFahéjolaj, fahéjaldehid, eugenol, fahéjsav, kumarin, cinnkassiol, benzaldehid.