Körömvirág
Típus
Gyógynövény
Morfológia, Növény leírása
A körömvirág (Calendula officinalis) egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik, egynyári, 40-50 cm magasra növő növény. Szára szögletes, melyen a levelek szórtak, alul lapátszerűek, nyélbe keskenyedők, a fenti levelek tojásdad alakúak. Fészek virágzatai 3-5 cm-esek, melyeket különböző színárnyalatú (sárga, narancssárga, citromsárga) csöves és nyelves virágok alkotják. Kaszattermése karomszerűen görbült, bibircses felületű. Virágzás: júniustól októberig.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulásNyugat Ázsiából származik. Magyarországon kerti kultúrnövény.
Felhasznált növényi rész (drog)Flos-virágzat vagy nyelvesvirágok (sziromként ismert)
Hatás, Terápiás felhasználásHámosodást elősegítő (nehezen gyógyuló sebek ápolására), gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes
Legfontosabb tartalmi és ható anyagokKarotinok: likopoin, zeaxantin,lutein; Triterpének: Faradiol; Policacharidok, kávésav származékok, oleánolsav, glikozidok, alendulaglikozid.
Kumarin: eszkuletinIllóolaj: mentol, karvon. Flavonoidok: quercetin,izoramnetin.
Hatásmechanizmus bővebbenHámosodást elősegítő, gyorsítja a hámsejtek anyagcseréjét. Gyulladáscsökkentő hatása valószínűleg a flavonoidok antioxidáns hatásán alapszik. Az enyhe immunstimuláló hatás a poliszacharidok és kávésav származékokhoz köthető. Jelentős gomba- és mikróba ellenes hatás.Jó hámosító hatása révén sebek, fekélyek kezelésére alkalmazzák.
Megjegyzés, érdekességekA népgyógyászatban teáját belsőleg májvédelemre, emésztés elősegítésére, gyomorfekély gyógyítására használják.Hüvelyöblítőként kiváló gomba és fehérfolyás kezelésére.A konyhában: a kissé kesernyés aromájú virágszirmokat hal- és húslevesek, rizses ételek, saláták ízesítésére, sajtok és vajak színezésére használhatjuk. A teljes virágot a középkorban köretként is fogyasztották.