Olívaolaj

Típus
Kozmetikai hatóanyag
Morfológia, Növény leírása
Az olíva (vagy olajfa, latinul Olea europaea) az olajfafélék családjában (latinul Oleaceae) az olajfák nemzetségének (latinul Olea) egyik faja. 2-8 m magas, nagy kort megérő örökzöldlevelű fa. Törzse sima, világosszürke, a fiatal ágai kopaszok, zöldek vagy ezüstös szürkék. Levelei ezüstös zöld színűek. Csonthéjas termését húsos burok fedi (olajbogyó). Illatos buga virágzata májusban nyílik.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulásMediterrán égövi dolomit és mészkő alapkőzetek karsztbokor erdőiben honos.
Felhasznált növényi rész (drog)olajfa levele és olaja
Hatás, Terápiás felhasználásVízmegkötő, hidratáló. Vérnyomáscsökkentő, epehajtó, koleszterinszint-csökkentő.
Mérsékli az érelmeszesedést.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagokOlaj: értékes esszenciális zsírsavak, 70% egyszeresen telítetlen (olajsav), linol és linolénsavak, E-vitamin, palmitinsav, flavonoidok, skvalének, oleuropein, elenoidsav, oleokantál. Levél: Olivin, olivin-glükozid-/kalkon. Szkvalén, fitoszterolok.
Hatásmechanizmus bővebbenAz olajbogyóból préseléssel kinyert olaj sok értékes telítetlen, esszenciális zsírsavat tartalmaz. Az olívaolaj jellegzetessége, hogy jól megköti a vizet, így jó hidratáló tulajdonsággal is rendelkezik. Az olajsav a sejtmembránt ellenállóvá teszi a szabadgyökökkel szemben, valamint segíti az idegsejtek sejtfalának felépítését is. Bőrpuhító, regeneráló hatású. Egyszerre hidratál, ápol és késlelteti a szabadgyökök által kiváltott öregedési folyamatokat. Használatával a bőr puhává, selymessé, a haj fényessé, csillogóvá válik. Az oleuropein értágító, az oleocanthal pedig gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.
Megjegyzés, érdekességekAz olajfa levelének vérnyomáscsökkentő és epehajtó hatását már az ókor orvosai is felismerték, vérnyomáscsökkentésre, epehajtásra javasolják.