×
Lexikon

Vas


Típus
Vitamin, ásványi anyag, nyomelem
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

A vas létfontosságú nyomelem. Vasban mindenekelőtt a hús, belsőségek és a tenger gyümölcsei gazdagok. Jól hasznosítható vasat tartalmaznak, miközben sok növényi táplálékban a szervezet számára kevésbé hasznosítható formában található a vas. Gyakran még a kiegyensúlyozott, vegyes, növényi és állati eredetű termékeket tartalmazó étrend sem képes fedezni a fokozott vasszükségletet. Ilyen esetekben ajánlott a vasbevitel étrend-kiegészítő formában történő biztosítása.

Hatásmechanizmus bővebben

A vas nem hiányozhat a táplálékból, mivel a szervezet számos funkciójához szükség van erre a fontos nyomelemre. Kiemelkedően fontos szerepe van a vérképzésben, az optimális vérképzés pedig a szervezet oxigénnel való ellátásának, tehát a szellemi és a fizikai tevékenységnek az előfeltétele. Ha hiányzik a szervezetből, gyengülhet az immunrendszer, az agyműködés és az izmok munkája. Mivel a bélen, a veséken és a bőrön át – valamint a nőknél menstruáció, terhesség és szoptatás közben – nagyobb vasmennyiség távozik a szervezetből (fogamzóképes nők esetében napi 2 mg, férfiaknál kb. napi 1 mg), szükséges a rendszeres, kiegyensúlyozott vasbevitel. Ez érvényes a növésben lévő gyerekekre is, idősekre, nagy terhelésnek kitett sportolókra, és azokra, akik diéta, vegetáriánus- vagy vegán étrend miatt túlságosan egyoldalúan táplálkoznak. A vashiány jele lehet: fáradtság, kedvetlenség, testi és szellemi teljesítmény-csökkenés, étvágytalanság, bőr-, haj- és körömelváltozások, melyek csak a legjellemzőbbek. Ezeknek a jelzéseknek a hátterében más okok is lehetnek, de legtöbb esetben vashiányra utalnak. Megfontolandó! A növényi táplálékok egy része és még az egészséges tejtermékek is – olyan anyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a szervezet vasfelvételét. Olyan vegyületet alkotnak a vassal, melyet az emésztőnedvek nem képesek lebontani. Ezek a vasfelvételt gátló anyagok lehetnek csersavak, foszfátok, fitátok és oxalátok. Azok az élelmiszerek, melyek ezeket az anyagokat tartalmazzák, és vassal együtt fogyasztják őket, közvetve hozzájárulnak a vasszükséglet növekedéséhez. Néhány példa:- a kávé és fekete tea csersavat tartalmaz,- a felvágottak és kólaitalok gazdagok foszfátokban,- a hüvelyesekben, mogyorókban, gabonákban és búzapehelyben fitátok találhatók,- a spenótban és rebarbarában oxalátok vannak. A gyógyszerek, főleg antibiotikumok, szalicilsav-tartalmú fejfájás-csillapítók és gyomorsav-közömbösítők szintén megkötik a vasat, ezért vastartalmú anyagokkal együtt nem ajánlott a fogyasztásuk. Táplálkozási tipp: A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, ezért az ételekhez fogyasszon lehetőség szerint egy pohár C-vitaminban gazdag gyümölcslevet – pl. narancs-, vagy ribiszke – vagy egyen olyan gyümölcsöket és zöldségeket, melyek sok C-vitamint tartalmaznak, mint pl. a bab, brokkoli, borsó, fejes káposzta, burgonya, paprika, eper és kivi.

Egészség

Blog